Produkty v košíku
Celková cena: | 0,00 € s DPH |
Doba nezdravého varenia a pečenia – pevne veríme – skončila. Čoraz viac ľudí sa rozhodlo jesť striedmejšie a zdravšie. Takýto životný štýl je spojený s hľadaním zdravších alternatív surovín, ktoré používame v kuchyni prakticky denne. Jednou z nich je aj múka, ktorú nastal čas vymeniť za kokosovú. Aké sú jej účinky a pre koho je určená?
Čo si predstavíte, keď sa povie „múka“? Niekomu napadne dokonalý sviatočný koláč od mamy, inému zložka trojobalu v nedeľnom rezni. Tak či onak, v našich kuchyniach ide často o nenahraditeľnú položku. Vedeli ste však, že bežná pšeničná múka má predsa len svoje zdravšie alternatívy? Napríklad kokosovú múku. Tá je navyše prirodzene bezlepková, takže je vhodná úplne pre všetkých.
Nie je ničím prekvapivým, že kvalitná kokosová múka sa vyrába z čistej kokosovej dužiny a žiadne iné zložky v nej nenájdete. Proces výroby je pritom pomerne jednoduchý. Z očisteného kokosového orecha sa vylisuje kokosový olej a hmota sa nechá vyschnúť – najčastejšie je tento proces urýchlený pečením. Následne je dužina mletá na výslednú kokosovú múku. Využívajú sa rôzne stupne mletia, medzi najobľúbenejšie patrí jemné mletie podobné mletiu bežnej pšeničnej múky.
Kokos je často zatracovaný pre svoj vysoký obsah tuku a sacharidov. Iste, nebudeme tieto fakty prekrúcať – je to tak. Obsahuje však aj množstvo prospešných látok, a to dokonca v množstvách, aké v iných potravinách bežne nenájdete. Pozrime sa preto na tie najzásadnejšie účinky na zdravie.
Dostávame sa k najpodstatnejšej časti kokosovej múky, jej energetickým hodnotám. A zároveň dôvodom, prečo by ste ňou mali nahradiť (respektíve doplniť) klasickú pšeničnú múku. V porovnaní s hladkou múkou (T 650) totiž obsahuje viac než 10-násobok vlákniny a disponuje aj vyšším obsahom bielkovín.
Energetická hodnota kokosovej múky Výživové údaje na 100 gramov |
|
Energia |
1 793 kJ/429 kcal |
Tuky (z toho nasýtené mastné kyseliny) |
12,07 g (12,7 g) |
Sacharidy (z toho cukry) |
59,81 g (16,56 g) |
Vláknina |
44,8 g |
Bielkoviny |
17,57 g |
Soľ |
0 g |
Pri pečení či varení s kokosovou múkou si vždy pamätajte na jej výbornú savosť – znamená to, že kokosovú múku je vždy dobré zmiešať v pomere 1:1 s tekutými prísadami. Ak teda v recepte použijete 100 gramov kokosovej múky, pridajte aj 100 gramov vody – predídete tak drobeniu cesta.
Ak ide o možnosti využitia kokosovej múky v kuchyni, tie sú prakticky nekonečné. Nemusíte len variť či piecť, poslúži aj na zahustenie omáčok, náhrada strúhanky či dokonca chutná zložka do jogurtov a smoothies.
Hľadáte inšpiráciu, ako využiť kokosovú múku? Existuje množstvo skvelých receptov. Vybrali sme však niekoľko takých, ktoré bezpochýb zvládnete aj u vás doma.
Do tohto zákusku sa výborne hodí lesné bobuľové ovocie. Ak ho však nemáte, netrápte sa. Poslúžia aj jabĺčka nakrájané na jemné plátky.
Ingrediencie:
Postup:
Nadýchané palacinky s dotykom exotiky. Ak ich vyskúšate, iné už nebudete chcieť!
Ingrediencie:
Postup:
To, čo máme na tanieri, je kľúčové. Obzvlášť pred a po športovom výkone. Cyklisti preto nie sú výnimkou medzi športovcami, ktorí vopred detailne plánujú svoju stravu. Ako si zabezpečiť...
Celodenná, viacdňová či zimná turistika prináša so sebou aj plánovanie v oblasti jedla a nápojov. Čo si zbaliť, aby sme mali dostatok energie na naše výkony? Poradíme vám v dnešnom článku.
Arašidová múka je jednou z obľúbených alternatív obyčajnej bielej múky. Je mimoriadne vhodná na pečenie sladkých dobrôt, ktorým dodá jedinečnú orieškovú príchuť. Viete, aké účinky má na...