Mandľová múka aj na makrónky: účinky a využitie

Patria medzi obľúbenú pochúťku v čase Vianoc i celoročne. Celé, blanšírované, pražené aj v čokoláde. Vedeli ste však, že sa z nich dá pripraviť aj múka? Reč je o mandliach, jednom z najobľúbenejších druhov orieškov. V čom tkvie ich výnimočnosť a prečo by ste mali mandľovú múku bežne používať vo vašej kuchyni?

Múčniky sa v našej krajine pripravujú celé stáročia. Faktom však je, že často ide o poriadne ťažké koláče. Moderné pečenie si však žiada moderné riešenia. Klasickú obilnú múku môžete dnes už nahradiť za zdravšie alternatívy. Jednou z nich je aj mandľová múka.

Mandľová múka na pečenie nielen makróniek

Čo je mandľová múka

Mandľová múka vzniká jemným mletím sladkých blanšírovaných mandlí. Od tradičnej obilnej múky by ste ju na prvý pohľad odlíšili len o čosi hrubšou štruktúrou – na trhu však nájdete aj mandľové múky mleté takzvane „na prach“. V takom prípade rozdiel prakticky nespoznáte až do momentu, kým mandľovú múku neochutnáte. Vtedy vás okamžite osloví jej jemná oriešková chuť.

Účinky mandlí na zdravie

Mandle nepatria len medzi najchutnejšie, ale aj mimoriadne zdravé orechy. Nečudo, že sa vo svete tešia čoraz väčšej popularite – tieto sýtohnedé oriešky podlhovastého tvaru s radosťou chrústame ako zdravú desiatu počas dňa, mandľové maslo ako výživný doplnok raňajkovej kaše alebo príjemné spestrenie večerného smoothie. Vedeli ste však, koľkými pozitívnymi účinkami na zdravie sa môžu pochváliť?

  1. Majú antioxidačné účinky – fytosteroly či polyfenoly. Pre mnohých ľudí neznámy pojem tvoriaci skupinu dôležitých antioxidantov. Tie dokážu účinne bojovať s voľnými radikálmi, teda výsledkom oxidačného stresu. Vďaka tomu znižujú riziko vzniku nádorových a metabolických ochorení.
  2. Zlepšujú zdravé fungovanie mozgu –  polynenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v mandliach pozitívne vplývajú na udržanie kognitívneho zdravia a pamäte. Navyše udržiavajú nervový systém v rovnováhe.
  3. Znižujú glykemický index potravín – jedna z najvýnimočnejších vlastností, akými mandle disponujú. Vysoký podiel zdravých tukov a bielkovín sa stará o spomalené vstrebávanie sacharidov z čreva do krvi, vďaka čomu sú mandle žiadúcou potravinou aj pre diabetikov.

Energetické hodnoty mandľovej múky

Stále ste k zdravším druhom múky skeptickí? Čísla hovoria jasne. Poďme sa v krátkosti pozrieť na porovnanie mandľovej múky a klasickej pšeničnej hladkej múky (T650). Tá obsahuje (v porovnaní s mandľovou alternatívou) až neuveriteľný 18-násobok sacharidov, niečo málo cez 73 gramov na 100 gramov hmotnosti. Obsah bielkovín je navyše polovičný.

Výživové údaje mandľovej múky na 100 gramov

Energia

2 508 kJ/607 kcal

Tuky (z toho nasýtené mastné kyseliny)

53,01 g (5,08 g)

Sacharidy (z toho cukry)

3,9 g (3,5 g)

Vláknina

18,52 g

Bielkoviny

22,34 g

Soľ

0,027 g

Ako použiť mandľovú múku?

Snáď najznámejšie je využitie mandľovej múky na makrónky. Krehké farebné mini koláčiky si už získali mnohých fanúšikov.

Mandľová múka má pomerne nízky obsah vlhkosti, preto je dobré ju kombinovať s inými vlhkými zložkami – napríklad vajciami, kokosovým olejom či maslom. To ju doslova predurčuje stať sa základnou zložkou najrôznejších múčnikov a chutných zákuskov. Pridať ju môžete aj do palaciniek či šišiek.

Sladké využitie však v tomto prípade nie je zďaleka jediné. Vhodná je aj do slaných jedál, napríklad na zahustenie zálievok a marinád. Okrem toho je skvelou voľbou pri príprave strúhanky.

Pečenie makróniek z mandľovej múky

Najlepšie recepty s mandľovú múkou

Obzeráte sa po chutnej inšpirácii, ako využiť mandľovú múku prakticky v kuchyni? Možností je takmer nekonečný počet. Vybrali sme však niekoľko skvelých receptov, ktorými určite nič nepokazíte.

Mandľové linecké koláčiky

Nadýchané cesto s orieškovým podtónom. Kombinácia, ktorú si rýchlo zamilujete a inak ich už piecť nebudete chcieť!

Ingrediencie:

  • 250 g mandľovej múky
  • 125 gramov masla
  • 80 gramov práškového cukru (je možné nahradiť napríklad kokosovým či trstinovým)

Postup:

  1. V mise zmiešame rozpustené maslo, mandľovú múku a cukor. Vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme naďalej odpočívať v mise.
  2. Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme ho do chladničky. V chlade by malo odpočívať aspoň 2 hodiny, no ak ho necháme v pokoji cez noc, nič tým nepokazíme.
  3. Po vybratí cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetre. Cesto vaľkáme po malých kúskoch, predídeme tak jeho potrhaniu a opätovnému spájaniu.
  4. Vykrajujeme ľubovoľné tvary a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 175 °C asi 6 minút.
  5. Po vychladnutí ich spájame obľúbeným džemom.

Mandľovo-kokosové guľôčky

Chutná a zdravá verzia kokosových guľôčok po vzore obľúbenej cukrovinky.

Ingrediencie:

  • 1 balenie pudingu s kokosovou príchuťou
  • 500 ml kokosového mlieka
  • 100 g kokosového oleja
  • 100 g mandľovej múky
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • Mandle
  • Kokos na obaľovanie

Postup:

  1. Kokosový puding uvaríme štandardným spôsobom – zmiešame ho s kokosovým mliekom a vanilkovým cukrom.
  2. Necháme ho mierne vychladnúť a vmiešame kokosový olej, mandľovú múku a strúhaný kokos. Zmes necháme stuhnúť.
  3. Zo stuhnutej zmesi tvarujeme guľôčky. Do ich stredu vkladáme kúsky alebo plátky mandlí.
  4. Takto pripravené guľôčky ešte obalíme v strúhanom kokose.


Publikované: 05.04.2024

Mohlo by vás tiež zaujímať
Strava a jedálniček cyklistov - dostatok energie nielen pred pretekmi
Strava a jedálniček cyklistov - dostatok energie nielen pred pretekmi

To, čo máme na tanieri, je kľúčové. Obzvlášť pred a po športovom výkone. Cyklisti preto nie sú výnimkou medzi športovcami, ktorí vopred detailne plánujú svoju stravu. Ako si zabezpečiť...

Jedlo a energia (aj na zimnú) turistiku. Aké snacky zbaliť?
Jedlo a energia (aj na zimnú) turistiku. Aké snacky zbaliť?

Celodenná, viacdňová či zimná turistika prináša so sebou aj plánovanie v oblasti jedla a nápojov. Čo si zbaliť, aby sme mali dostatok energie na naše výkony? Poradíme vám v dnešnom článku.

Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)
Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)

Arašidová múka je jednou z obľúbených alternatív obyčajnej bielej múky. Je mimoriadne vhodná na pečenie sladkých dobrôt, ktorým dodá jedinečnú orieškovú príchuť. Viete, aké účinky má na...