Produkty v košíku
Celková cena: | 0,00 € s DPH |
Patria medzi obľúbenú pochúťku v čase Vianoc i celoročne. Celé, blanšírované, pražené aj v čokoláde. Vedeli ste však, že sa z nich dá pripraviť aj múka? Reč je o mandliach, jednom z najobľúbenejších druhov orieškov. V čom tkvie ich výnimočnosť a prečo by ste mali mandľovú múku bežne používať vo vašej kuchyni?
Múčniky sa v našej krajine pripravujú celé stáročia. Faktom však je, že často ide o poriadne ťažké koláče. Moderné pečenie si však žiada moderné riešenia. Klasickú obilnú múku môžete dnes už nahradiť za zdravšie alternatívy. Jednou z nich je aj mandľová múka.
Mandľová múka vzniká jemným mletím sladkých blanšírovaných mandlí. Od tradičnej obilnej múky by ste ju na prvý pohľad odlíšili len o čosi hrubšou štruktúrou – na trhu však nájdete aj mandľové múky mleté takzvane „na prach“. V takom prípade rozdiel prakticky nespoznáte až do momentu, kým mandľovú múku neochutnáte. Vtedy vás okamžite osloví jej jemná oriešková chuť.
Mandle nepatria len medzi najchutnejšie, ale aj mimoriadne zdravé orechy. Nečudo, že sa vo svete tešia čoraz väčšej popularite – tieto sýtohnedé oriešky podlhovastého tvaru s radosťou chrústame ako zdravú desiatu počas dňa, mandľové maslo ako výživný doplnok raňajkovej kaše alebo príjemné spestrenie večerného smoothie. Vedeli ste však, koľkými pozitívnymi účinkami na zdravie sa môžu pochváliť?
Stále ste k zdravším druhom múky skeptickí? Čísla hovoria jasne. Poďme sa v krátkosti pozrieť na porovnanie mandľovej múky a klasickej pšeničnej hladkej múky (T650). Tá obsahuje (v porovnaní s mandľovou alternatívou) až neuveriteľný 18-násobok sacharidov, niečo málo cez 73 gramov na 100 gramov hmotnosti. Obsah bielkovín je navyše polovičný.
Výživové údaje mandľovej múky na 100 gramov |
|
Energia |
2 508 kJ/607 kcal |
Tuky (z toho nasýtené mastné kyseliny) |
53,01 g (5,08 g) |
Sacharidy (z toho cukry) |
3,9 g (3,5 g) |
Vláknina |
18,52 g |
Bielkoviny |
22,34 g |
Soľ |
0,027 g |
Snáď najznámejšie je využitie mandľovej múky na makrónky. Krehké farebné mini koláčiky si už získali mnohých fanúšikov.
Mandľová múka má pomerne nízky obsah vlhkosti, preto je dobré ju kombinovať s inými vlhkými zložkami – napríklad vajciami, kokosovým olejom či maslom. To ju doslova predurčuje stať sa základnou zložkou najrôznejších múčnikov a chutných zákuskov. Pridať ju môžete aj do palaciniek či šišiek.
Sladké využitie však v tomto prípade nie je zďaleka jediné. Vhodná je aj do slaných jedál, napríklad na zahustenie zálievok a marinád. Okrem toho je skvelou voľbou pri príprave strúhanky.
Obzeráte sa po chutnej inšpirácii, ako využiť mandľovú múku prakticky v kuchyni? Možností je takmer nekonečný počet. Vybrali sme však niekoľko skvelých receptov, ktorými určite nič nepokazíte.
Nadýchané cesto s orieškovým podtónom. Kombinácia, ktorú si rýchlo zamilujete a inak ich už piecť nebudete chcieť!
Ingrediencie:
Postup:
Chutná a zdravá verzia kokosových guľôčok po vzore obľúbenej cukrovinky.
Ingrediencie:
Postup:
To, čo máme na tanieri, je kľúčové. Obzvlášť pred a po športovom výkone. Cyklisti preto nie sú výnimkou medzi športovcami, ktorí vopred detailne plánujú svoju stravu. Ako si zabezpečiť...
Celodenná, viacdňová či zimná turistika prináša so sebou aj plánovanie v oblasti jedla a nápojov. Čo si zbaliť, aby sme mali dostatok energie na naše výkony? Poradíme vám v dnešnom článku.
Arašidová múka je jednou z obľúbených alternatív obyčajnej bielej múky. Je mimoriadne vhodná na pečenie sladkých dobrôt, ktorým dodá jedinečnú orieškovú príchuť. Viete, aké účinky má na...