Ovocie sušené mrazom (lyofilizované) aj pre deti. Výhody a využitie

„Treba jesť viac ovocia a zeleniny“ - je jedno z najbežnejších odporúčaní, ktoré dostávame, aby sme jedli zdravo. Ale pokiaľ ide o konzumáciu väčšieho množstva ovocia, prichádzajú zmiešané správy o tom, aké zdravé ovocie naozaj je a koľko ho máme zjesť.

Lyofilizované jahody (sušené mrazom)

Ak ste ešte nepočuli o procese lyofilizácií ovocia, po prečítaní tohto článku si ho určite zamilujete. 

Čo je lyofilizácia?

Najlepším procesom na výrobu vysokokvalitného sušeného výrobku z ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú vysoký podiel vody, je jednoznačne lyofilizácia. Význam slova lyofilizácia by sme mohli charakterizovať ako efektívnejší spôsob odstraňovania (odparovanie) vody zo zamrznutých potravín. Jednoducho povedané - ide o sušenie potravín mrazom.

Počas tejto metódy sušenia sa zachováva tvar, farba a vôňa potravín. Výroba lyofilizovaného ovocia začína tým, že ovocie umyjeme, nakrájame ho na veľkosť, ktorú potrebujeme a zamrazíme ho. Vďaka sublimácií sa odstráni až 99 % vody. Potravinu následne vložíme do vákuového lyofilizačného zariadenia, kde sa začne sušiť pod nízkym tlakom a teplotou pod bodom mrazu. Nízky tlak spôsobuje, že kryštály ľadu rýchlo sublimujú a premieňajú sa priamo z pevného ľadu na vodnú paru. Tento proces odstraňuje vodu oveľa efektívnejšie ako tradičné sušenie.

Výhody mrazom sušeného ovocia

Lyofilizáciou odstránime až 99 % vody, no potravina obsahuje až 3,5x viac vlákniny, má vysoký obsah prírodných sacharidov a minerálnych látok. Tatiež si zachováva vitamín A a vitamín C, ktorý sa za normálnych okolností stráca pri sušení na vysokých teplotách už za 5 minút.

Mrazom sušené ovocie nie je náchylné na tvorbu plesní a to vďaka tomu, že v porovnaní s čerstvým ovocím obsahuje omnoho menej vody. Je to vynikajúca alternatíva pre ľudí, ktorí chcú zdravý a ľahko dostupný zdroj ovocia po celý rok, pretože má dlhú dobu trvanlivosti bez toho, aby stratilo svoje nutričné hodnoty a chuť.

Ako účinný prostriedok pri ťažkostiach s vyprázdňovaním a ako účinnú náhradu za sladkosti je možné zaradiť ho aj do jedálnička pre deti. Využitie lyofilizovaného ovocia prakticky nepozná hranice. Môžete ho napríklad aj rozdrviť alebo rozomlieť na prášok a pridať do jogurtu, kaše alebo ovsených vločiek. Tak isto môže byť súčasťou rôznych zdravých receptov na domáce koláčiky. Dieťa by do roka malo prijať denne okolo 100 gramov čerstvého ovocia, upozorňujeme, že táto gramáž samozrejme nezodpovedá gramáži lyofilizovanej varianty ovocia. Taktiež si treba dávať pozor v akom poradí je ovocie zaradené do jedálnička dieťaťa.

(Nielen) ovocie vhodné na lyofilizáciu

Ovocie, ktoré je vhodné na lyofilizáciu môže byť hruška, ananás, rôzne bobule alebo exotické figy či dračie ovocie. Tento proces je však obzvlášť vhodný pre mäkké ovocie, ako sú maliny a jahody, ktoré majú nízky obsah cukru. Na lyofilizáciu sa veľmi často využívajú aj marhule, keďže aj po sušení nestrácajú svoju výraznú chuť a šťavnatosť. Taktiež sa používajú aj jablká a banány, ktoré sú vhodné ako sladký snack na celodenné výlety alebo čučoriedky a sú zdrojom vysoko kvalitných antioxidantov a aj po lyofilizácií si zachovávajú tieto vlastnosti. 

Lyofilizovať sa dá prakticky čokoľvek, či už syry alebo aj celé hlavné jedlo. Častou lyofilizovanou zeleninou sú zemiaky, mrkva, zelený hrášok alebo červená repa.

Mrazom sušené ovocie a zelenina

Cukor v lyofilizovanom ovocí

Aj keď je takéto ovocie plné vitamínov, je dôležité si uvedomiť, že má vysoký obsah prírodného cukru. Lyofilizované ovocie verejnosť vníma ako zdravšiu alternatívu kandizovaného či klasického sušeného ovocia, pretože sa do neho nepridáva už žiaden ďalší cukor, glukózovo – fruktózový sirup, konzervanty, siričitany, farbivá či umelé arómy. Chuť ovocia samozrejme závisí od kvality použitého čerstvého ovocia.

Oproti čerstvému ovociu je rozdiel v koncentrácií cukrov, nie v množstve. V praxi to znamená napríklad aj to, že čerstvé jahody v surovom stave obsahujú 4,9% cukru, ale mrazom sušené jahody obsahujú 71% cukru, čo je 14-násobný nárast. To je obsah cukru podobný niektorým cukríkom. Pri konzumácií ovocia sušehého mrazom si preto vždy dajte pozor na množstvo, ktoré zjete. Pamätajte na to aj pri chudnutí.

Náš tip: Máte doma malých maškrtníkov? V ponuke značky BRIX nájdete originálne lyofilizované ovocie - chrumkavých ovocníčkov a príšerky :-)

Lyofilizácia doma

Proces výroby lyofilizovaného ovocia je zložitý aj vďaka technológiám, ktoré spracúvajú potraviny. Prístroj na sušenie mrazom v domácich podmienkach nie je spotrebič, ktorý kúpite v bežnom elektre. Cena malého domáceho lyofilizátora sa aktuálne pohybuje na úrovni cca 3000 - 4000 EUR.

Pri zámere sušenia mrazom doma si treba uvedomiť, že ovocie treba pomaly zamraziť v extrémne nízkej teplote. V závislosti od konkrétneho druhu ovocia ide o mínus 50 až mínus 100 °C. Klasické domáce mrazničky nie sú schopné mraziť na tak nízkej teplote. Ďalším krokom výroby kvalitného lyofilizovaného ovocia je sušenie v sušičke, ktorá pod nízkym tlakom mení vodu na paru. Ide teda o ďalšiu významnú investíciu, ktorá sa v domácich podmienkach nemusí vrátiť. Práve preto vám odporúčame vybrať si z našej ponuky kvalitného mrazom sušeného ovocia od spoľahlivých výrobcov.


Publikované: 23.02.2023

Mohlo by vás tiež zaujímať
Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)
Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)

Arašidová múka je jednou z obľúbených alternatív obyčajnej bielej múky. Je mimoriadne vhodná na pečenie sladkých dobrôt, ktorým dodá jedinečnú orieškovú príchuť. Viete, aké účinky má na...

Zdravé ovocie v čokoláde.  Ako si vybrať najlepšie?
Zdravé ovocie v čokoláde. Ako si vybrať najlepšie?

Ak patríte medzi milovníkov zdravej a vyváženej stravy, možno ste sa už stretli s názorom okolia, že váš jedálniček musí byť fádny a bez chuti. To však vôbec nie je pravda! Ochutnajte...

Mandľová múka aj na makrónky: účinky a využitie
Mandľová múka aj na makrónky: účinky a využitie

Klasickú obilnú múku môžete dnes už nahradiť za zdravšie alternatívy. Jednou z nich je aj mandľová múka. Aké je jej využitie v modernej gasgtronómií? Všetko podstatné sa dočítate v našom...