Ako skladovať lyofilizované ovocie a zeleninu? Pozor na vlhkosť!

Ovocie aj zelenina sú plné vitamínov a zdraviu prospešných látok a mali by sme ich konzumovať každý deň. Avšak, v surovom stave podliehajú rýchlemu procesu hniloby. Preto máme k dispozícii aj ich sušené varianty.

Azda najzdravšou alternatívou sú práve mrazom sušené – lyofilizované - ovocie a zelenina. Ich výhodou nie je len skvelá chuť, ale aj množstvo vitamínov. Sušenie mrazom totiž zabezpečuje, že všetky vitamíny a živiny sa zachovávajú. Sú príjemne chrumkavé, vhodné na samostatnú konzumáciu aj do jedál a dezertov. V neposlednom rade majú, oproti čerstvým či bežne sušeným potravinám, dlhšiu trvanlivosť, samozrejme, len ak ich správne skladujeme.

Čo je to lyofilizácia a ako prebieha? Ako využiť mrazom sušené ovocie a zeleninu, a ako teda skladovať lyofilizované potraviny, aby nám vydržali čo najdlhšie?

Správne skladovanie lyofilizovaného ovocia

Čo je vlastne lyofilizácia potravín?

Ako sme už načrtli, ide o sušenie mrazom. Je to síce o niečo zložitejšie než bežné sušenie, výsledok však stojí za to. Jedinou nevýhodou je len to, že si takto potraviny nevysušíte doma - na trhu neexistuje žiaden cenovo dostupný spotrebič alebo stroj na domácu lyofilizáciu. Proces totiž spočíva v tom, že sa ovocie a zelenina zmrazia tak, aby sa voda, ktorú obsahujú premenila na ľad. Takto zmrazené potraviny následne podliehajú tlaku, ktorý ľad premení na plyn. Tu to však zďaleka nekončí. Potraviny prechádzajú ešte jedným procesom sušenia, aby sa naozaj odstránili aj posledné zvyšky vody. Až potom k nám putujú chrumkavé, krehké, lahodné kúsky ovocia a zeleniny plné vitamínov.

Kde sa využíva lyofilizované ovocie a zelenina?

Kdekoľvek. Ovocie je výborné na dozdobenie dezertov, pridávajte ho však až úplne na záver, aby nezvlhlo a nestratilo svoju krehkú chrumkavú štruktúru. Prášky z lyofilizovaného ovocia a zeleniny nielen dozdobia, ale aj dochutia rôzne jedlá, od polievok, cez šaláty až po dezerty. Môžete si ich vychutnávať namiesto nezdravých lupienkov pri večernom filme, môžete ich mať po ruke kedykoľvek a kdekoľvek a konzumovať ich k raňajkám, obedom aj večeriam..

Dôležité sú nádoby

Vlhkosť je azda najväčším postrachom pre mrazom sušené ovocie a zeleninu. Pri nadmernej vlhkosti vám totiž potraviny navlhnú a stratia svoju unikátnu konzistenciu, ktorá chrumká medzi zubami. Nejde však len o konzistenciu. Nadmerná voda je aj živnou pôdou pre plesne a baktérie. Lyofilizované potraviny vás teda pri navlhnutí nepotešia svojou gumovou žuvacou textúrou a mrazom sušené ovocné či zeleninové prášky svojou tvrdosťou.

Je preto dôležité ponechať ich v uzatvárateľných vrecúškach, plastových, sklenených či kovových dózach. Uistite sa, že sú veká dobre uzatvorené. Pomôcť vám môžu aj ,,vákuovačky“. Či už tie na plastové vrecúška alebo na dózy.

Pozor na vonkajšie prostredie

Okrem nežiaducej vlhkosti je dôležité mať sa na pozore aj pred teplotou a svetlom. Platí, že takto spracované potraviny by sa mali uchovávať na tmavších a chladnejších miestach. Ak ste teda správne uzatvorili nádobu alebo vrecúško s lyofilizovanými potravinami, určite ich nenechávajte na priamom slnku. Teplota im totiž tiež nesvedčí...

Rovnako je to aj s pachmi. V prípade, že by ste ich uložili do nádoby, ktorú ste predtým poriadne nevyčistili, mohli by ste byť veľmi prekvapení. Rovnako ako iné potraviny, aj tie mrazom sušené na seba vedia naviazať pachy a ich výsledná vôňa a chuť nebude práve lákavá.

Čas na spotrebovanie lyofilizovaných potravín

Minimálna trvanlivosť sa líši od výrobcu k výrobcovi – niekedy je to pár mesiacov, inokedy pár rokov. Niektorí dokonca uvádzajú, že takto spracované potraviny môžu pri správnom skladovaní vydržať aj desiatky rokov. Ak však mrazom sušené pochúťky vyberiete zo špajze po niekoľkých mesiacoch, tak sa uistite, že nemajú zvláštnu chuť, vôňu alebo konzistenciu. Pleseň spozorujete okamžite, ale premnožené baktérie často až po ochutnaní...

Pár tipov na záver!

  • Ak si nie ste istí, že vaša nádoba dobre tesní a obávate sa navlhnutia, môžete do nej pridať vrecúško, ktoré pohlcuje vlhkosť. Samozrejme, používajte tie, ktoré sú vhodné pre potraviny.
  • V prípade, že nemáte doma špajzu a skrinky sú už plné, môžete nádoby uložiť aj do rúry. Nie však bezprostredne po pečení. Musí byť vychladená.
  • Vyhýbajte sa najmä miestam v kuchyni, kde sa v blízkosti nachádza sporák či rýchlovarná kanvica. 

Publikované: 11.10.2023

Mohlo by vás tiež zaujímať
Strava a jedálniček cyklistov - dostatok energie nielen pred pretekmi
Strava a jedálniček cyklistov - dostatok energie nielen pred pretekmi

To, čo máme na tanieri, je kľúčové. Obzvlášť pred a po športovom výkone. Cyklisti preto nie sú výnimkou medzi športovcami, ktorí vopred detailne plánujú svoju stravu. Ako si zabezpečiť...

Jedlo a energia (aj na zimnú) turistiku. Aké snacky zbaliť?
Jedlo a energia (aj na zimnú) turistiku. Aké snacky zbaliť?

Celodenná, viacdňová či zimná turistika prináša so sebou aj plánovanie v oblasti jedla a nápojov. Čo si zbaliť, aby sme mali dostatok energie na naše výkony? Poradíme vám v dnešnom článku.

Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)
Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)

Arašidová múka je jednou z obľúbených alternatív obyčajnej bielej múky. Je mimoriadne vhodná na pečenie sladkých dobrôt, ktorým dodá jedinečnú orieškovú príchuť. Viete, aké účinky má na...