Najlepšie (mrazom) sušené ovocie je bez oxidu siričitého. Ako ho skladovať?

Zdravá náhrada sladkostí v podobe sušeného ovocia sa stala obľúbenou formou uchovávania letnej úrody už dávno. Aby aj nie, v množstve zdraviu prospešných látok a vitamínov sa mu nevyrovnajú ani všelijaké výživové doplnky. Okrem toho, každý druh sušeného ovocia má aj rôzne ďalšie pozitívne účinky na náš organizmus a je aj výbornou maškrtou. V našich končinách to síce v minulosti boli bežné ovocné plody, ako napríklad slivky či jablká, dnes sa však dostaneme aj k exotickejším druhom. Čo ste možno netušili je, že nie každé sušené ovocie je naozaj zdravé a paradoxne je možno oveľa viac škodlivé ako nejaký ten kúsok lahodnej čokolády. Ako si vybrať naozaj kvalitné a najmä zdravé sušené ovocie?

Zdravé ovocie sušené mrazom

Čo by kvalitné sušené ovocie nemalo obsahovať?

So sušeným ovocím sa spája aj prívlastok zdravé. Ako sa hovorí, nie je všetko zlato čo sa blyští. A to platí aj v tomto prípade. Hoci by ste si mohli myslieť, že v tomto druhu potravín sa žiadne škodlivé látky nenachádzajú, opak je pravdou. Aj tu buďte obozretní.

Bežne predávané sušené ovocie na pultoch supermarketov obsahuje suroviny, ktoré z neho robia opak zdravého. Na čo si teda dať pozor? Veľmi stručne a laicky povedané, nemalo by obsahovať nič ,,dodatočné“. To znamená, že by ste na obale nemali nájsť zoznam pridaných konzervačných látok, farbív, pridaný cukor ani rôzne chemické prísady. Ak si nie ste istí, najjednoduchšou voľbou je bio sušené ovocie. Síce si zaň trochu priplatíte, ale máte istotu, že sa vám do tela nedostanú látky, ktoré by vám mohli uškodiť.

Kandizované či ovocie sušené mrazom (lyofilizované)

Sušené ovocie nájdeme naozaj v rôznych variáciách. V čokoláde, v karameli, sušené ovocie do čaju či ovocné kože a čipsy. Pri jeho spracovaní sa však používajú iné metódy. Okrem klasického sušenia sa môžeme stretnúť aj s kandizovaným ovocím. Ide o konzervačnú metódu, pri ktorej ovocné plody uvaríme, naložíme do fľaše a necháme niekoľko dní odstáť v cukrovom roztoku. Je to veľmi chutná maškrta, avšak so zvýšeným podielom cukru. Preto by sa vo veľkom množstve konzumovať nemalo.

Narazíte aj na takzvané lyofilizované ovocie. Ide o ovocie sušené mrazom a na rozdiel od klasického spracovania, sušenie mrazom zbaví ovocie väčšiny vody, pričom zachováva tvar, chuť aj všetky vitamíny. Veľkou výhodou je aj to, že sa doň nepridávajú žiadne dodatočné látky, teda v ňom nenájdete pridaný cukor, múku ani oxid siričitý, sirupy či farbivá. Je to, tak-povediac, stávka na istotu.

Oxid siričitý v sušenom ovocí

Ak na potravinách svietia látky v podobe ,,éčok“, neznamená to vždy ten najhorší scenár. Avšak v prípade, že si pozeráte zloženie sušeného ovocia a nájdete tam označenie E220, sladkú pochúťku radšej vráťte späť na pult. Ide o označenie ošetrenia ovocia oxidom siričitým. Tento bezfarebný plyn sa využíva na konzervovanie a má hneď niekoľko nežiaducich účinkov. V prvom rade ničí v ovocí vitamíny. Teda sušené ovocie už nesplní očakávania, kvôli ktorým si ho kupujete. Obzvlášť na pozore pred touto látkou by sa mali mať astmatici. Môže totiž vyvolať alergickú reakciu. No a v neposlednom rade je veľmi škodlivý aj pre deti. Takto spracované sušené ovocie by deti do 3 rokov konzumovať určite nemali.

Oxidom siričitým sú spracovávané najčastejšie exotické druhy ovocia, ako napríklad banányananás či papája. Avšak, nájde sa aj v našom bežnom domácom sušenom ovocí, a to najmä v hrozienkach či marhuliach.

Pri spracovaní sledujte aj to, či sa pri konzervovaní nevyužila múka. Nielen, že opäť klesá kvalita sušeného ovocia, ale stáva sa aj rizikom pre ľudí alergických na lepok.

Ako uskladniť sušené ovocie a koľko vydrží?

Pri skladovaní sušeného ovocia dbajte najmä na to, aby nebolo vystavené vlhku. Je najlepšie uchovávať ho v dobre uzatvorených nádobách alebo vrecúškach a na tmavom mieste.

Koľko vydrží sušené ovocie? Dátum spotreby je, samozrejme, vždy uvedený na obale. Sušené ovocie však vydrží veľmi dlho, ak je skladované v správnych podmienkach. Preto sa jeho konzumácie nemusíte báť ani po niekoľkých týždňoch či dokonca mesiacoch.

Sušené ovocie je občas skutočne potrebné umyť. A to najmä v prípade, keď ste narazili na spomínaný oxid siričitý. Ako teda umyť sušené ovocie? Umývať ho netreba nijako špeciálne a tento proces je úplne rovnaký, ako aj pri čerstvom ovocí.

Sušené ovocie má naozaj širokú škálu využitia. Okrem toho, že sa konzumuje ako chla a zdravá sladkosť, je veľmi obľúbený aj pri pečení. Bábovka s hrozienkami, brusnice v muffinoch či ako ozdoba na narodeninovej torte? Kreativite sa medze nekladú. Rovnako môže byť súčasťou aj slaných či dokonca sviatočných jedál. Napríklad také sušené slivky sú v niektorých domácnostiach základom vianočnej kapustnice.

Ako skladovať sušené ovocie a koľko vydrží?

Pre koho sušené ovocie (nie) je vhodné?

Sušené ovocie môžu konzumovať všetci. Je veľmi obľúbené medzi deťmi aj medzi dospelými. Avšak, napriek tomu, že je zdravé, nemusí byť vo väčšom množstve vhodné pre každého. Pozor by si mali dať najmä diabetici. Niektoré druhy sušeného ovocia totiž obsahujú vysoký podiel cukru. Cukrovkári by teda mali množstvo obmedziť len na niekoľko gramov.

Blahodarné účinky sušeného ovocia

  • Veľa vitamínov, minerálov a ďalších benefitov pre naše telo. Aj takto sa dá sušené ovocie popísať. Viete, po ktorom ovocí siahnuť pri rôznych druhoch ťažkostí? Pár tipov pre vás máme.
  • Tráviace problémy sa dajú veľmi jednoducho vyriešiť pomocou sušených sliviek, ktorým sa hovorí aj prírodné preháňadlo.
  • Sušené figy by mali do svojho jedálnička zaradiť najmä ľudia trpiaci anémiou. Sú totiž bohaté na železo a zároveň jeho tvorbu aj podporujú. Navyše sú skvelým doplnkom aj pre kosti, vďaka vysokému obsahu vápnika.
  • Počas tehotenstva sú neoceniteľným pomocníkom sušené ďatle. Majú vysoký podiel vlákniny, draslíka aj železa, sú skvelým antioxidantom a pomáhajú roztiahnuť kŕčok maternice pred pôrodom.
  • Exotické druhy ovocia ako je papája a ananás dokážu pomôcť napríklad pri redukcii hmotnosti. Samozrejme, v rozumnom množstve, pretože obsahujú aj veľa cukru. Avšak, pomáhajú zahnať hlad a podporujú štiepenie bielkovín.
  • Kardiovaskulárny systém, pleť a aj vaše oči vám budú vďačné, ak si počas dňa dáte pár sušených marhúľ. Tie sú povýšené dokonca aj na superpotravinu, keďže obsahujú veľa horčíka. A práve ten dbá na zdravie vášho srdca, pokožky aj zraku.
  • Pri problémoch s opuchnutými nohami zas siahnite po sušených hruškách. Vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka pomáha telu s nadbytočnou vodou a udržiava zdravé obličky.
  • Cukrovkári, ale aj ľudia so zvýšeným cholesterolom či tí, ktorí trpia na problémy so žlčníkom by mali siahnuť po sušených jablkách alebo hrozienkach. Sušené hrozienka obsahujú vlákninu a draslík a vyznačujú sa nízkym glykemickým indexom. Sušené jablká zas pomáhajú udržiavať zdravú hladinu cholesterolu v krvi.


Publikované: 11.06.2023

Mohlo by vás tiež zaujímať
Strava a jedálniček cyklistov - dostatok energie nielen pred pretekmi
Strava a jedálniček cyklistov - dostatok energie nielen pred pretekmi

To, čo máme na tanieri, je kľúčové. Obzvlášť pred a po športovom výkone. Cyklisti preto nie sú výnimkou medzi športovcami, ktorí vopred detailne plánujú svoju stravu. Ako si zabezpečiť...

Jedlo a energia (aj na zimnú) turistiku. Aké snacky zbaliť?
Jedlo a energia (aj na zimnú) turistiku. Aké snacky zbaliť?

Celodenná, viacdňová či zimná turistika prináša so sebou aj plánovanie v oblasti jedla a nápojov. Čo si zbaliť, aby sme mali dostatok energie na naše výkony? Poradíme vám v dnešnom článku.

Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)
Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)

Arašidová múka je jednou z obľúbených alternatív obyčajnej bielej múky. Je mimoriadne vhodná na pečenie sladkých dobrôt, ktorým dodá jedinečnú orieškovú príchuť. Viete, aké účinky má na...