Nutričné hodnoty lyofilizovaného a čerstvého ovocia. Koľko cukru má ovocie?

Počas letných dní pozostáva jedálniček väčšiny z nás najmä z ľahko stráviteľných jedál a veľkej porcie osviežujúceho ovocia. V priebehu letnej sezóny si môžete vychutnávať tie najčerstvejšie ovocné plody v rôznych podobách do sýtosti.

Horšie je to počas zimných a jesenných mesiacov, keď je ponuka čerstvého ovocia značne obmedzená. A keďže nežijeme v čarovnej rozprávke o 12 mesiačikoch, zostáva nám len siahnuť po sušenom a lyofilizovanom ovocí.

V čom sa líšia nutričné hodnoty a vlastnosti lyofizovaného ovocia v porovnaní s tým čerstvým? Aké výhody má lyofilizované ovocie a v čom sa líši od sušeného ovocia? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Čerstvé a lyofilizované ovocie

Čerstvé ovocie - energia, cukor, bielkoviny atď.

Ovocie je všeobecne považované za zdravé, pretože obsahuje množstvo živín, vlákniny a antioxidantov. Je to prírodný zdroj vitamínov, minerálov a ďalších látok potrebných pre správne fungovanie tela. V každom prípade je dôležité mať na pamäti, že konzumácia ovocia by mala byť pravidelnou súčasťou vyváženej stravy a životného štýlu. Prirodzený cukor vo forme ovocia je v zásade pre náš organizmus prospešný, ale aj tu platí staré známe pravidlo – všetkého s mierou.

Čo sa týka cukru obsiahnutého v ovocí, považuje sa za prospešný a vo vyváženom množstve nie je pre náš organizmu škodlivý, pretože tvorí kombináciu s vlákninou, vitamínmi a minerálmi.

Zdravotné výhody ovocia stále prevažujú nad obsahom cukru v ňom. Zároveň treba upriamiť pozornosť na to, že nie každé ovocie obsahuje rovnaké množstvo cukru. To znamená, že podľa toho by sa mala stanoviť aj priemerná denná dávka daného ovocia. Vezmime si napríklad také jablko. Jedno šťavnaté, stredne veľké jablko má približne 95 kalórií, 25 g sacharidov a 4 g vlákniny. Z tohto pohľadu je teda aj skvelou alternatívou aj pri redukčnej diéte, hoci jeho cukornatosť je na strednej úrovni. Medzi ovocie s najnižším obsahom cukru patrí napríklad rebarbora, citrón a limetka, maliny a černice, brusnice a avokádo.

Ak potrebujete schudnúť, tak sa vyhnite najmä banánom. Snažte sa jesť ovocie najmä doobeda a obmedzte prezreté ovocie, pretože má vyšší glykemický index. Keď sa už bavíme o chudnutí, viete, ktoré tri druhy ovocia sú najideálnejšie? Na prvé miesto by sme určite zaradili grapefruit, ktorý v 100 g porcií obsahuje iba 39 kalórií, ale zároveň je bohatý na vitamín C. Okrem toho má nízky glykemický index, čo znamená, že uvoľňuje cukor do krvi oveľa pomalšie.

Hneď po ňom by sa umiestnilo jablko s taktiež nízkym obsahom kalórií a vysokým obsahom vlákniny. Dokonca je potvrdené viacerými štúdiami, že ženy, ktoré po dobu 10 týždňov konzumovali každý deň 3 jablká, schudli v priemere až 0,91 kg. V neposlednom rade do svojej diéty môžete zahrnúť aj chutné lesné plody a bobule, ktoré sú nízkokalorické a zároveň výživné. 100 g čučoriedok obsahuje iba 67 kalórií, ale poskytuje 12 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C a mangánu, a 18 % vitamínu K.

Cukornatosť ovocia zoradená od najnižšej po najvyššiu:

Ovocie

Cukor celkom v g

jahody

4

papája

5

vodný melón

5,3

grapefruit

5,9

nektárinky

6,7

broskyne

7,1

kiwi

7,6

marhule

7,9

pomaranče

8

hrušky

8,3

slivky

8,4

ananás

8,4

čučoriedky

8,5

jablká

8,8

mandarínky

9

banány

10,4

čerešne

10,9

granátové jablká

11,,6

mango

12,6

hrozno

13,2

figy

13,8

Nutričné hodnoty čerstvého ovocia

Ovocie (100 g)

Energia (kcal)

Bielkoviny (g)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Vláknina (g)

banán

94

1

22

0,2

2

čučoriedky

44

1

8

0,6

3

jablko červené

73

0,4

17

0

2

melón červený

29

0,65

6

0,17

0,69

broskyne

46

0,9

10

0,2

2

slivky

50

0,5

10

0,3

2

hrušky

58

0,44

13

0,33

3

nektárinka

41

1

8

0,1

2

avokádo

159

2

6

13

6

hrozno biele

80

0,7

18

0,3

2

marhule

55

0,7

12

0,13

2

mandarínky

57

0,72

12

0,3

2

jahody

34

0,79

6

0,37

2

pomaranče

50

0,92

11

0,22

3

figy

88

1

18

0,41

3

černice

73

1

12

0,95

6

kiwi

71

1

14

0,63

3

ananás

58

0,49

13

0,19

2

mango

75

0,6

16

0,45

2

ríbezle

68

1

13

0,25

5

melón žltý

41

0,5

9

0,14

1

Ovocie sušené mrazom a jeho nutričné hodnoty

Aj keď slovo lyofilizácia možno znie tak trocha odstrašujúco, v podstate ide o celkom jednoduchý proces. Ovocie sa pri tejto činnosti najprv pomaly hlboko zmrazí, následne sa zníži tlak a teplota sa zase postupne zvyšuje. Tento postup sa opakuje, kým sa zamrznutá voda úplne nevyparí.

Výhoda takéhoto ovocia spočíva v tom, že sa doň nepridáva žiadny cukor ani iná alternatíva. Zachováva si svoju pôvodnú chuť, tvar, farbu, arómu aj drvivú väčšinu živín. Má dlhú životnosť, a to až niekoľko rokov.

Pri sušenom ovocí si treba dávať pozor najmä na konzervačné látky zvané siričitany. Niektorí konzumenti na ne môžu byť citliví a následne môžu pociťovať žalúdočné kŕče, alergické reakcie či astmatické záchvaty. Takisto by ich nemali konzumovať ani deti. V podstate stačí, ak si zapamätáte jedno jednoduché pravidlo. Čím tmavšie je sušené ovocie, tým je väčšia pravdepodobnosť, že tam tieto konzervanty nenájdete.

Nutričné hodnoty mrazom sušeného ovocia

Lyofilizované ovocie (100 g)

Energ. hodnota (kJ) 

Energ. hodnota (kcal) 

Bielkoviny (g)

Cukry (g)

Tuky (g)

ananás

1200

292,6

3,6

55

1,2

banán

1350

329,2

4,5

74

0,7

brusnice

1020

248,7

1

61

0,6

ďatle

1160

282,9

3,1

76

0,3

figy

1030

251,2

3,5

53

1,5

hrozienka

1280

312,0

1

69

0

jablká

1250

304,8

1,4

69,5

1,3

jahody

1030

251,2

1,7

54

0

marhule

1000

243,9

6

51

1

slivky

1130

257,6

3

72

0,7

višne

1250

304,8

4,5

68

1


Publikované: 07.09.2023

Mohlo by vás tiež zaujímať
Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)
Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)

Arašidová múka je jednou z obľúbených alternatív obyčajnej bielej múky. Je mimoriadne vhodná na pečenie sladkých dobrôt, ktorým dodá jedinečnú orieškovú príchuť. Viete, aké účinky má na...

Zdravé ovocie v čokoláde.  Ako si vybrať najlepšie?
Zdravé ovocie v čokoláde. Ako si vybrať najlepšie?

Ak patríte medzi milovníkov zdravej a vyváženej stravy, možno ste sa už stretli s názorom okolia, že váš jedálniček musí byť fádny a bez chuti. To však vôbec nie je pravda! Ochutnajte...

Mandľová múka aj na makrónky: účinky a využitie
Mandľová múka aj na makrónky: účinky a využitie

Klasickú obilnú múku môžete dnes už nahradiť za zdravšie alternatívy. Jednou z nich je aj mandľová múka. Aké je jej využitie v modernej gasgtronómií? Všetko podstatné sa dočítate v našom...