Ako vybrať najlepšiu proteínovú tyčinku (aj pri chudnutí)?

Popularita proteínových tyčiniek vzrastá (g)astronomickým tempom, čo potvrdzuje aj trh preplnený najrôznejšími značkami či príchuťami. Lákajú praktickosťou – veľmi efektívne nimi zaženiete hlad, môžete si ich vychutnať pri fyzickej aktivite, ale aj v pohodlí domova pri kávičke. Tieto zázračné maškrty zaženú chuť na sladké a dobijú vás energiou.

Ako vybrať najlepšiu proteínovú tyčinku?

V neposlednom rade sú vyhľadávané a obľúbené veľmi často aj pre ich prívetivý prívlastok ,,proteínové“, čo automaticky evokuje ,,zdravé“ či ,,nízkokalorické“. Avšak nie každá proteínová tyčinka je ideálnou voľbou, či už z hľadiska zdravého životného štýlu alebo chudnutia. Ako sa v nich vyznať a po ktorej siahnuť? Sú proteínové tyčinky zdravé? Prinášame vám komplexný návod na to, ako vybrať proteínovú tyčinku.

Ktoré proteínové tyčinky sú najlepšie?

Základom pri výbere tých najlepších proteínových tyčiniek je sledovať ich nutričné hodnoty. Najdôležitejším ukazovateľom kvality sú bielkoviny a ich zdroj. Nasledujú sacharidy, tuky a vláknina. Ďalším nemenej podstatným ukazovateľom je aj energetická hodnota proteínových tyčiniek a počet kalórií. 

Pomer bielkovín a ich pôvod 

Na to, aby sa proteínová tyčinka mohla pýšiť svojím prívlastkom, by mala mať pomer bielkovín 30 – 40 %, čo predstavuje približne 17 – 25 g. Samozrejme platí, čím viac, tým lepšie. Nenechajte sa však oklamať číslami. Tie totiž nestačia. Dôležitý je pôvod, respektíve zdroj, z ktorého bielkovina pochádza. Na zdroj bielkovín si treba dať pozor najmä pri lacných proteínových tyčinkách.

Tie najkvalitnejšie bielkoviny sa získavajú zo živočíšnych zdrojov. Ak teda túžite po prvotriednych surovinách, vyhľadávajte tie tyčinky, ktoré sú vyrobené z mliečnych bielkovín, srvátkového koncentrátu, izolátu či hydrolyzátu, micelárneho kazeínu alebo vaječného albumínu. Všetky tieto zložky dodávajú telu potrebnú energiu, a čo je hlavné, neukladajú sa do tukov, ale do svalov

Na opačnom póle stoja bielkoviny z hovädzieho kolagénu, prípadne želatíny či najrôznejšie rastlinné zdroje. Tie totiž telo nevie zužitkovať tak efektívne, ako je to pri živočíšnych a ťažšie ich naviaže na vlastné bielkoviny. Takýmto druhom tyčiniek sa radšej vyhýbajte. 

Proteínové tyčinky aj pre vegánov!

Hoci sme živočíšne bielkoviny vychválili až do nebies a môže to vyzerať tak, že proteínové tyčinky nie sú vhodné pre ľudí, ktorí sa rozhodli pre vegánstvo či majú rôzne alergie a intolerancie, nemusíte zúfať. Dnešný trh ponúka najrôznejšie druhy týchto obľúbených zdravých ,,sladkostí“. V tomto prípade stavte na vegánske proteínové tyčinky, prípadne raw proteínové tyčinky, v ktorých sú práve živočíšne bielkoviny nahradené rastlinnými alternatívami. 

Medzi najlepšie rastlinné proteíny patrí sójový. Ten sa spomedzi všetkých rastlinných zložiek najviac podobá práve na živočíšny, teda srvátkový proteín. Siahnuť môžete aj po ryžovom proteíne, ktorý si obľúbia nielen vegáni, ale aj ľudia s laktózovou intoleranciou. Vegánske proteínové tyčinky bez laktózy ďalej dopĺňajú aj tie, v ktorých sa nachádza hrachový či konopný proteín. Všetky tieto rastlinné proteíny sú skvelou a zdravou alternatívou k živočíšnym bielkovinám a navyše obsahujú aj množstvo prospešných aminokyselín

Sacharidy, ktorých sa báť netreba 

Vo všeobecnosti platí, že obsah bielkovín by mal byť vyšší, ako obsah sacharidov. Ak by sme to mali vyčísliť, ideálny podiel sacharidov v tyčinke by malo predstavovať rozmedzie 20 – 25 gramov. Čo ale s obsahom sacharidov oproti cukrom, polysacharidom a polyalkoholom? Práve tu treba spozornieť a rozlišovať obsah dôkladne. Rozhodujúcim faktorom pri výbere totiž nie je celkové množstvo sacharidov, ale obsah cukrov. A práve ten by mal byť čo najnižší. Naopak, oproti cukrom musia prevažovať zložitejšie sacharidy a polyalkoholy

Kedy jesť proteínové tyčinky?

Rozdiel spočíva v tom, že cukry  pridávané do tyčiniek najmä kvôli ich sladkej chuti a hoci majú vysokú energetickú hodnotu, nepovažujú sa za zdravé a už vôbec nie nízkokalorické. Preto sú veľmi často nahradzované či dopĺňané práve zložitejšími polysacharidmi alebo polyalkoholmi, ktoré síce nemajú takú vysokú energetickú hodnotu, ale neovplyvňujú hladinu cukru v krvi a nepodieľajú sa ani na vzniku zubných kazov

Dobrý metabolizmus = dostatok vlákniny

Pre zdravé fungovanie metabolizmu je nesmierne dôležitá vláknina. Aj tú nájdeme vo vysokej miere v proteínových tyčinkách. Človek by mal počas dňa prijať 30 gramov vlákniny. Ak chcete siahnuť po naozaj dobrej a kvalitnej proteínovej tyčinke, hľadajte tú, ktorá má okrem vysokého obsahu kvalitných bielkovín aj vysoký obsah vlákniny, konkrétne 10 – 15 gramov. To predstavuje až polovicu denného príjmu a okrem hlavného pomenovania sa môžu objavovať aj pod názvom frukto-oligosacharidy alebo izomalt-oligosacharidy.

Náš tip: K dlhodobo najobľúbenejším patria proteínové tyčinky Barebells. Niektoré príchute obsahujú až 36 g bielkovín (na 100g).

Obsah a zdroj tukov 

Ďalšou dôležitou zložkou sú tuky. Hoci tento pojem vyvoláva skôr negatívne konotácie, strach nie je vždy na mieste. Tuky, respektíve zastúpenie nenasýtených mastných kyselín, je rozhodujúce pre správne fungovanie ľudského organizmu. Preto treba siahnuť po tyčinke, ktorá obsahuje práve nenasýtené mastné kyseliny. Tie v zložení nájdeme v podobe kakaového, mandľového či orechového masla, extra panenského kokosového oleja, repkového oleja, ľanových semienok, mliečneho tuku alebo orechov. 

Stretli ste sa už s proteínovou tyčinkou bez palmového oleja? Tak vedzte, že nejde iba o marketingový ťah, ale o výstrahu. Na pozore by ste sa mali mať najmä vtedy, ak sa na obale tyčinky nachádza bežný kokosový olej, palmové jadierka alebo dokonca palmový olej. Tieto zložky predstavujú nasýtené mastné kyseliny, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a tým zvyšujú riziko srdcovo-cievnych chorôb

Zloženie a kalórie v proteínových tyčinkách

Okrem základných látok, ktoré sme si rozobrali vyššie, môžete v tyčinke objaviť aj ďalšie zložky v podobe kofeínu, vitamínov, minerálov, stopových prvkov, farbív, umelých sladidiel či mnohých iných. Týchto látok sa rovnako báť netreba. Hoci by ich podiel mal byť čo najnižší. 

Zloženie kvalitných proteínových tyčiniek

Pri energetickej hodnote platí, že je odrazom obsiahnutých látok. Ideálna proteínová tyčinka by mala mať približne 200 – 250 kcal, ak hovoríme o bežnom 60 gramovom balení. Samozrejme, nájdete tyčinky aj s vyššími aj nižšími energetickými hodnotami. A dôležitým ukazovateľom je aj poleva. Ak si teda kúpite tyčinku s polevou, jej energetická hodnota je, samozrejme, vyššia. 

Proteínové tyčinky pre deti a tehotné ženy?

Proteínové tyčinky sú vhodné pre každého. Na trhu je dostupných veľmi veľa druhov tyčiniek, z ktorých si určite každý dokáže vybrať. Môžu ich konzumovať deti, tehotné aj dojčiace ženy. Nizkokalorické proteínové tyčinky či proteínové tyčinky bez cukru potešia tých, ktorí dbajú na počet kalórií alebo chcú schudnúť. Proteínové tyčinky bez lepku či laktózy zas oslovia ľudí s potravinovými alergiami alebo intoleranciami. 

Samozrejme, všetko závisí od množstva. S proteínovými tyčinkami by ste to nemali preháňať. Odporúčané množstvo sú 3 – 4 tyčinky do týždňa. V takomto množstve sa stávajú skvelým a zdravým doplnkom stravy, chutnou maškrtou aj prvou pomocou na doplnenie energie. Treba mať však na vedomí, že sú stále len doplnkom stravy a neslúžia ako náhrada jedla.


Publikované: 11.03.2023

Mohlo by vás tiež zaujímať
Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)
Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)

Arašidová múka je jednou z obľúbených alternatív obyčajnej bielej múky. Je mimoriadne vhodná na pečenie sladkých dobrôt, ktorým dodá jedinečnú orieškovú príchuť. Viete, aké účinky má na...

Zdravé ovocie v čokoláde.  Ako si vybrať najlepšie?
Zdravé ovocie v čokoláde. Ako si vybrať najlepšie?

Ak patríte medzi milovníkov zdravej a vyváženej stravy, možno ste sa už stretli s názorom okolia, že váš jedálniček musí byť fádny a bez chuti. To však vôbec nie je pravda! Ochutnajte...

Mandľová múka aj na makrónky: účinky a využitie
Mandľová múka aj na makrónky: účinky a využitie

Klasickú obilnú múku môžete dnes už nahradiť za zdravšie alternatívy. Jednou z nich je aj mandľová múka. Aké je jej využitie v modernej gasgtronómií? Všetko podstatné sa dočítate v našom...