Nielen vlašské orechy bývajú pokazené, zatuchnuté a horké. Môžu sa orechy umývať?

Na chutných, lahodných a najmä zdravých orieškoch si každý rád zamaškrtí. Môžu sa však aj pokaziť. Zatuchnutie, či odbornejšie nazývaná oxidácia orechov je prirodzeným javom, ktorému sa ale dá jednoducho predísť – správnym skladovaním. To, či je orech pokazený občas spoznáme hneď na prvý pohľad, inokedy ho odhalí až vôňa či chuť. Niektoré druhy orieškov sú na oxidáciu háklivejšie, iné menej. Ako spoznáte, že vaše maškrty stratili svoju skvelú formu? A čo to vlastne tá oxidácia je?

Ako spoznať zoxidované vlašské orechy?

Čo je oxidácia orechov?

Orechy sú cenným zdrojom takzvaných dobrých tukov – nenasýtených mastných kyselín. Tie podporujú cievny a nervový systém, udržiavajú zdravý mozog a srdce a pomáhajú aj pri uvoľňovaní psychického napätia. Z chemického hľadiska hovoríme o zastúpení polynenasýtených mastných kyselín, čo znamená, že obsahujú viac ako dve uhlíkové väzby. Ak sa tieto väzby dostanú do kontaktu s okolitým vzduchom, začnú tvoriť nové ,,zlúčeniny“ a premieňajú tak, za bežných okolností zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny na látky, ktoré pre telo už také prospešné nie sú. A práve takto prebieha oxidácia, ktorá stojí za, ľudovo nazývanými, zatuchnutými orechmi.

Samozrejme, nie všetky orechy sú náchylné na oxidáciu. Aj v tomto zohrávajú úlohu nenasýtené mastné kyseliny. Čím viac ich totiž orech obsahuje, tým väčšmi má sklony k zatuchnutiu. Mandle, kešu, makadamové a lieskové orechy patria k druhom, ktorý nepodlieha výraznej oxidácií. Naopak, najväčšia hrozba zatuchnutia existuje u vlašských orechov, arašidov a para orechov.

Ako spoznať zoxidované orechy

Občas je tento jav známy hneď na prvý pohľad. Avšak, každý orech je rozdielny. Pri niektorých orieškoch, ako sú napríklad kešu, spozorujete oxidáciu podľa povrchu. Ich inokedy hladká ,,pokožka“ je akási scvrknutá a zvráskavená. Niektoré orechy môžu dokonca zmeniť svoju farbu, prípadne si na nich všimnete fľaky.

Ak to ale nie je viditeľné na prvý pohľad, pokazenú pochúťku prezradí aj jej vôňa. Zdravé a čerstvé oriešky majú lahodnú vôňu, tie zatuchnuté, samozrejme, zatuchnutú. Môže pripomínať pleseň, ryby no najčastejšie sa ich vôňa pripisuje farbe či laku na nechty.

V prípade, že si nevšimnete vôňu ani vzhľad, chuť vás nezradí určite. Zatuchnuté orechy chutia kyslo, sú horké a trpké. Skrátka, takýto orech radšej v sekunde vypľuvnete.

Zatuchnuté vlašské orechy

Obľúbené a dobre známe ,,vlašáky“ patria medzi orechy, ktorých sa oxidácia týka pravdepodobne najviac. No a, samozrejme, ich najväčšou nevýhodou je, že na to prídete až vtedy, keď sa do nich schuti zahryznete. Avšak, pokazené vlašské orechy sa občas dajú odhaliť aj bez ochutnania. Všimnúť si treba najmä ich sfarbenie. Zdravý a čerstvý oriešok je poväčšine zlatistej jemne hnedej farby a má charakteristickú zemitú orieškovú vôňu. Naopak, pokazený orech je tmavo hnedý a do okolia vysiela kyslastý zápach.

Pokazeným orechom sa radšej vyhnite

Zoxidované zatuchnuté orechy sú vo svojej podstate pokazené. Nebojte sa, ak aj náhodou zjete jeden či dva takéto oriešky, nič závažné sa vám nestane. Problém však nastáva pri väčšom množstve. To spôsobuje rôzne tráviace ťažkosti - od plynatosti cez silné bolesti brucha až po hnačky z orechov. A už vôbec nekonzumujte takéto orechy dlhodobo.

Oxidácia totiž znamená aj to, že oriešky majú v sebe nebezpečné toxíny, ktoré spôsobujú množstvo zdravotných ťažkostí. Ide v podstate o vyšší obsah kvasiniek a plesní, ktoré môžu zapríčiniť srdcové ochorenia aj vznik rakoviny. Toxické orechy určite nie sú vhodné na konzumáciu, odporúčame vám preto vybrať si z našej ponuky čerstvých orechov.

Ako zabrániť horknutiu a kazeniu orechov?

Tajomstvo spočíva v správnom skladovaní. V prvom rade je dôležité zamedziť prístupu vzduchu, ktorý, ako sme si spomínali, spôsobuje štiepenie uhlíkových väzieb a následnú oxidáciu orechov. Vložte preto orechy do uzatvárateľnej nádoby. Dôležitá je aj teplota. Čím vyššia teplota, tým skôr dôjde k zatuchnutiu. No a v neposlednom rade je to aj svetlo. Aj to má veľký vplyv na zdravie orieškov. V tomto prípade teda platí, že orechy je najlepšie skladovať na tmavom, suchom a chladnom mieste.

Ako oživiť a zbaviť horkosti staré orechy?

Môžu sa orechy umývať? Môžu! Môžete im dokonca dopriať aj relaxačný kúpeľ. Ak vaše orechy začali prechádzať stavom oxidácie, resp. nie sú ešte úplne pokazené, nemusíte ich ihneď vyhodiť.

Osvedčeným spôsobom je namočiť ich do vody aspoň na 24 hodín, pričom je potrebné vodu aspoň 2-3x vymeniť. Po jednom dni získajú naspäť svoju zašlú slávu a budú na nerozoznanie od tých čerstvých!


Publikované: 29.07.2023

Mohlo by vás tiež zaujímať
Strava a jedálniček cyklistov - dostatok energie nielen pred pretekmi
Strava a jedálniček cyklistov - dostatok energie nielen pred pretekmi

To, čo máme na tanieri, je kľúčové. Obzvlášť pred a po športovom výkone. Cyklisti preto nie sú výnimkou medzi športovcami, ktorí vopred detailne plánujú svoju stravu. Ako si zabezpečiť...

Jedlo a energia (aj na zimnú) turistiku. Aké snacky zbaliť?
Jedlo a energia (aj na zimnú) turistiku. Aké snacky zbaliť?

Celodenná, viacdňová či zimná turistika prináša so sebou aj plánovanie v oblasti jedla a nápojov. Čo si zbaliť, aby sme mali dostatok energie na naše výkony? Poradíme vám v dnešnom článku.

Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)
Arašidová múka: účinky a využitie (+ recepty)

Arašidová múka je jednou z obľúbených alternatív obyčajnej bielej múky. Je mimoriadne vhodná na pečenie sladkých dobrôt, ktorým dodá jedinečnú orieškovú príchuť. Viete, aké účinky má na...