Počuli ste už o superpotravinách? Ide o potraviny s vysokým obsahom bioaktívnych látok a živín či zdravých tukov. Jednou zo superpotravín sú aj orechy – základná zložka lahodných orechových masiel. Čo takéto pochúťky obsahujú, pre koho sú vhodné a ako vybrať kvalitné orechové maslo? To všetko sa dozviete v našom článku.
Kultúra stravovania sa posúva každým rokom dopredu. Aj keď bolo slovné spojenie „vyvážená strava“ pred niekoľkými rokmi skôr úsmevnou poznámkou, dnes už o benefitoch zdravého jedenia azda nik nepochybuje. Ešte stále sa však zdravý životný štýl nesprávne spája s výrazným obmedzovaním sa – pritom existuje množstvo chutných a zdravých potravín, ktorých konzumácia je pre telo mimoriadne prospešná. Jednou z nich je orechové maslo.
Čo je orechové maslo?
Orechové maslá môžete nájsť na trhu v podobe lahodnej nátierky. Hoci ich preslávili arašidové maslá, známe tiež pod anglickým označením peanut butter, dnes sa vyrábajú prakticky z akýchkoľvek orechov – vlašských, kešu či dokonca mandlí.
Najpodstatnejším delením orieškových masiel je delenie na základe ich konzistencie. Iste, všetky sú vhodné na natieranie aj priamu konzumáciu. Napriek tomu však rozlišujeme dva základné druhy:
- Smooth (jemné) – takéto orechové maslo si môžete natrieť na pečivo, pridať ho do zákuskov, prípadne ho vyjedať ako praví maškrtníci lyžicou priamo z pohára. Orechy v jemnom masle sú úplne pomleté a vytvárajú maslovú štruktúru.
- Crunchy (chrumkavé) – ak preferujete jemné praskanie medzi zubami, zvoľte crunchy (chrumkavý) variant. Ten môžete jesť rovnako, ako jemný. Vhodný je však aj pri príprave smoothies alebo mliečnych kokteilov, pričom mixér si s kúskami orieškov poradí a naseká ich nadrobno.
Prečo sú orieškové maslá zdravé?
Orechy nie sú za superpotravinu označované len tak zo žartu. Hoci ich stále vníma množstvo ľudí skôr ako maškrtu, mali by ste vedieť, že ide o plnohodnotnú zložku potravy, ktorá by nemala chýbať v našom každodennom jedálničku. Píniové, vlašské, lieskové, pekanové, pistácie či mandle – všetky z nich sú zdrojom zdravých tukov a rastlinných bielkovín, čo z nich robí nutrične bohatú potravinu. A nielen to, oriešky sú tiež vhodným zdrojom na doplnenie minerálnych látok, napríklad vápnika, horčíka, zinku či selénu.
Ako nositeľ mastných kyselín dokážu pozitívne ovplyvňovať činnosť mozgu, a to udržiavaním pamäte v dobrej kondícii. Dokážu taktiež zlepšiť vašu koncentráciu či potlačiť stres. Vysoký obsah antioxidantov zasa v organizme chráni bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov, vďaka čomu pomáhajú orechy s preventívnou ochranou pred problémami so srdcom a nádorovými ochoreniami.
V neposlednom rade orechy pomáhajú aj pri chudnutí. Viaceré štúdie ukazujú, že tuk obsiahnutý v orechoch dodáva konzumentovi pocit nasýtenia, vďaka čomu nesiahne po dverách chladničky tak často. Okrem toho obsahujú cennú vlákninu, ktorá podporuje správnu činnosť čriev a tráviaceho traktu.
Pre koho sú vhodné?
Mononenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v orechových maslách prispievajú k zníženiu „zlého“ cholesterolu (LDL), ktorý odvádzajú naspäť do pečene, kde prechádza procesom metabolizácie. Naopak, podporovaný je „dobrý“ cholesterol (HDL). Tento lipoproteín zároveň odstraňuje cholesterol z tukových usadenín v cievach.
Ďalšou nespornou výhodou orechových masiel je vysoký obsah vitamínov, minerálov, bielkovín, tukov a antioxidačných látok. Navyše, orechy sú plne rastlinného pôvodu, takže ich konzumácia je vhodná aj pre vegánov či vegetariánov. Okrem toho sa pri ich konzumácii nemusíte obmedzovať ani v detstve či pri chudnutí. A čo orechové maslá v tehotenstve? Žiadny problém – naopak, vášmu telu dodáte potrebné živiny.
Azda jedinou nevýhodou orechov je, že patria medzi najrozšírenejšie alergény – alergiou na ne trpí približne 8 % dojčiat, 5 % malých detí a 3 % dospelej populácie. Alergia sa najčastejšie prejavuje nevoľnosťou, svrbením oči, kýchaním či opuchom a vznikom vyrážok. Alergická reakcia sa najčastejšie objavuje už do niekoľkých minút po konzumácii. Nemajte však strach – ak ste u seba doteraz alergiu na orechu nespozorovali, s orechovými maslami nebudete mať najmenší problém.
Ako vybrať kvalitné orechové maslo?
Najlepšie orechové maslá spoznáte jednoducho, typické je pre ne mimoriadne čisté zloženie. To najkvalitnejšie orechové maslo je vytvorené len z jednej zložky, 100-percentným obsahom sú v tomto prípade orechy. Spravidla sú kvalitné produkty menšie a disponujú aj nižšou dobou trvanlivosti. V prípade správneho skladovania – vyhýbaniu sa priamemu slnečnému žiareniu a vysokým teplotám – sa však nemusíte ničoho obávať.
K dispozícii sú aj lacné orechové maslá. Tie sú v mnohých prípadoch doplnené o glukózo-fruktózový sirup, olej, palmový tuk či emulgátory, stužovače a dochucovadlá. Pri kúpe takéhoto masla buďte opatrní, látky navyše totiž môžu zvyšovať podiel cukru v produkte, čo neoceníte najmä pri chudnutí.
Uveďme si príklad. Stopercentné arašidové maslo disponuje na 100 gramov energetickou hodnotou 2 472 kJ, respektíve 596 kcal. Pri takomto množstve skonzumovaného masla dostanete do tela 46 gramov tukov a len 0,03 gramu soli. To už neplatí v prípade 94 % arašidového masla doplneného o palmový olej, soľ a cukor. Energetická hodnota na 100 gramov stúpne na 3 054 kJ, respektíve 730 kcal. Tukov je 50 gramov, no soli už 0,97 gramu.
Najlepšie orechové maslá sú bez cukru
Takmer nekonečný výber orechových masiel poteší všetkých maškrtníkov aj milovníkov kvalitnej stravy. Výhodou je, že trh ponúka aj slovenské orechové maslá vyrobené z lokálnych surovín. Poďme si v rýchlosti predstaviť niekoľko najzaujímavejších chutí a typov.
Mandľové maslo
Spomedzi orechových masiel je jedno z najvýživnejších. Môže za to najnižší obsah nasýtených tukov a najvyšší obsah vlákniny. Mandľové maslo patrí medzi najdrahšie, ale už konzumácia dvoch lyžíc denne dokáže pokryť polovicu dennej potreby vitamínu E dospelého človeka. Okrem toho je mandľové maslo zdrojom dôležitých minerálov ako horčík, vápnik, fosfor či mangán.
Arašidové maslo
Ak ste vo svete orechových masiel nováčikom, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vo svojom spoznávaní odrazíte od arašidového masla. Typická pochúťka amerických maškrtníkov disponuje v dvoch lyžiciach až 7 gramami bielkovín, vďaka čomu vás dokáže zasýtiť na dlhší čas. Aj v tomto prípade dodáte telu horčík, vitamíny E a B6 či antioxidanty. Okrem nich je arašidové maslo skvelým zdrojom draslíka. Ten pomáha udržať zdravý pomer minerálov v tele.
Kešu maslo
Ak hľadáte zdroj nízkeho tuku a naopak vysokého obsahu mononenasýtených mastných esenciálnych kyselín, bez obáv siahnite po masle z kešu orechov. Vysoký obsah horčíka, železa, zinku, selénu či prítomnosť vlákniny a dôležitého antioxidantu – vitamínu E – len podčiarkuje vhodnosť vášho výberu.
Pistáciové maslo
Iste, pistácie patria medzi najdrahšie orechy na svete. Na druhej strane sa však radia aj medzi tie najzdravšie. Obsahujú vitamín B6 pomáhajúci regulovať cukor v krvi. Prítomný je aj vysoký obsah antioxidantov, spomedzi orechov ich viac nájdete už len vo vlašských a pekanových orechoch. Kvalitné pistáciové maslo je vhodné aj pri chudnutí, 100 gramov pistácií obsahuje 562 kcal. Len na porovnanie, v prípade stopercentného masla z pekanových orechov je to takmer o 200 kcal viac.